The Ted Bundy Tapes

Ik heb geen idee waar het vandaan komt, maar ik heb een onverzadigbare interesse in real crime documentaries. Series als Who Killed Little Gregory?, The Disappearance of Madeleine McCann, The Confession Killer, Amanda Knox en The Staircase kijk ik in rap tempo weg. Natuurlijk besef ik me maar al te goed dat in dergelijke series slechts het bewijs naar voren wordt gebracht waarvan de makers van de serie willen dat je het ziet en dat het om vrij subjectieve documentaires gaat. Maar toch is er iets aan de weerzinwekkende dingen waar mensen toe in staat zijn dat me mateloos intrigeert. Gaat het om een onopgelost mysterie, des te beter. Van al die vele crime-series op Netflix waarbij ik mijn hart op kan halen, is mijn absolute favoriet Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes.

Dé Ted Bundy

Iedereen heeft wel eens van Ted Bundy gehoord. Een charmante, goedgebekte rechtenstudent uit de Verenigde Staten die minstens 30 moorden (voor zover bekend) op zijn naam heeft staan. In de jaren 70 van de vorige eeuw was de technologie lang nog niet zover als nu – communicatie tussen de Amerikaanse Staten was beroerd, het profileren van daders was moeilijk en DNA-onderzoek was enorm tijdrovend. Allemaal factoren die ervoor hebben gezorgd dat Ted Bundy zo ongelooflijk lang ongemerkt zijn gang kon gaan. Hij maakte gebruik van de slechte communicatie tussen staten door nooit ‘te veel’ moorden op één plek te plegen. Het begrip ‘seriemoordenaar’ stond toen ook pas in de kinderschoenen. Het begon men toen pas te dagen dat er mensen waren met bepaalde voorkeuren en een urge om vaker dan eens te moorden. Op basis van die verschillende moorden door één persoon, kon er een profiel opgesteld worden van de mogelijke dader in kwestie. Maar omdat Ted Bundy nooit te vaak (achter elkaar) op dezelfde plek actief was, kon dat profiel pas opgezet worden toen de politie er na 4 jaar achter kwam dat soortgelijke moorden werden gepleegd in minstens 4 andere staten. Op dat moment begon het balletje te rollen en startte de man hunt naar Ted Bundy. Hij werd gepakt, made nice met de politie totdat ze ermee akkoord gingen hem ongeboeid en zonder toezicht in een kamer achter te laten en ontsnapte weer. Toen ze hem de tweede keer oppakten, dachten ze wel even een paar keer na voor ze zijn verzoeken inwilligden. Uiteindelijk werd Ted Bundy berecht voor maar een fractie van het aantal moorden dat hij daadwerkelijk heeft gepleegd en kreeg hij de doodstraf. Het gestoorde aan het hele verhaal is dat meisjes die normaal dood in zijn achterbak hadden kunnen eindigen, hem letterlijk aanbeden om zijn looks and talks in de rechtszaal. Hij hield, ondanks gebrek aan internet en social media, een echte fanbase over aan zijn gruwelijke daden.

Waargebeurd verhaal blijft spannend

Het knappe van deze serie vind ik dat, hoewel iedereen het verhaal van Ted Bundy al kent en iedereen weet hoe het eindigt, de serie zó ontzettend spannend is. Dat komt mede door het format waarin het concept gegoten is. Namelijk niemand minder dan Ted Bundy zelf verteld hoe de moorden zijn gepleegd. In de tijd die hij doorbracht in de gevangenis, werd hij geïnterviewd door een man die hem uiteindelijk aan de praat kreeg over zijn daden. Hoe? Ted Bundy was een textbook narcist. De reporter introduceerde een fictieve dader in het gesprek. Vervolgens vroeg hij Ted: wat als jij in zijn schoenen had gestaan? Hoe zou jij deze moord uitgevoerd hebben? Hoe zou jij uit de handen van de politie zijn gebleven? Door de vragen op deze manier te stellen, had Ted Bundy het gevoel niet over de gebeurtenissen ‘in de echte wereld’ te praten, maar de politie op weg te helpen door mogelijkheden te opperen hoe de misdaden gepleegd konden zijn. Deze manier van interviewen heeft uiteindelijk geleid tot nog meer confessions, waarvoor Ted Bundy helaas niet is berecht.

Tot de dood

Het mooie is dus dat iedere aflevering enorm spannend is en je niet kan wachten om de volgende aan te zetten. De serie vertelt het verhaal van Ted Bundy en zijn slachtoffers vanaf het eerste moment. Waarom pleegt hij zijn eerste moord? Hoe ontloopt hij de politie? Hoe kan het dat hij een vriendin heeft van dezelfde leeftijd en omschrijving als zijn slachtoffers, en zijzelf niets doorheeft? Hoe kan hij zó ‘normaal’ en charmant zijn in het dagelijkse leven, maar zo’n monster als hij toegeeft aan zijn driften? Iedere aflevering sluit af met een echte cliffhanger – en dat is precies het punt dat ik probeer te maken. Hoewel het verhaal van Ted Bundy zo bekend is, is de serie ontzettend spannend gehouden. Persoonlijk wist ik niet dat Ted Bundy uiteindelijk de doodstraf kreeg (die ook daadwerkelijk tot uitvoering is gebracht), dus dat punt was voor mij ook echt tot het einde spannend. Maar ook de rest van de gebeurtenissen, alle touwtjes die aan elkaar geknoopt worden, de puzzelstukjes die in elkaar vallen… Ontzettend knap gedaan. Ik kan niet anders zeggen.

Na het schrijven van deze blog wil ik de serie eigenlijk meteen opnieuw aanzetten. Op Netflix staat ook een film gebaseerd op het leven van Ted Bundy met niemand minder dan Zac Efron in de hoofdrol: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile. Ik raad je meteen aan om deze ook te kijken, maar wel pas ná de serie. In de serie zie je namelijk de echte Ted Bundy ‘in volle glorie’, en dan pas begrijp je hoe ontzettend goed Zac Efron de rol van Ted Bundy vertolkt. Ben jij ook zo’n freak voor waargebeurde crimedocumentaires? Zo ja, welke moet ik écht nog zien?

Gepubliceerd door Ellen

Naast mijn dagelijkse bezigheden als contentspecialist, schrijf ik ook in mijn vrije tijd graag creatieve content. Daarnaast ben ik gek op dieren (ik begin het liefst mijn eigen kinderboerderij), Harry Potter, thee en pretparken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: