Enola Holmes

Een film met ontelbaar bekende acteurs over het zusje van de wereldberoemde Sherlock Holmes? Sign me up! Vanaf de aankondiging van deze film wist ik al dat ik ‘m wilde zien. Wat ik kon verwachten, wist ik nog niet precies, ook niet naar aanleiding van de trailers. Want Enola Holmes – haar achternaam achterstevoren gespeld Alone – heeft een vermiste moeder, wordt herenigd met haar broers Sherlock en Mycroft, maar moet haar boontjes toch ineens in haar eentje doppen. Maar wat is precies het doel van de film? Mede doordat die vraag niet direct werd beantwoord tijdens de trailers, dacht ik eerst dat het misschien om een serie ging in plaats van een film. Maar niets was natuurlijk minder waar.

Millie Bobby Brown als Sherlocks geniale zusje

De film zit dus barstensvol bekende acteurs. Millie Bobby Brown, beter bekend als Eleven uit de Netflix-serie Stranger Things, belichaamt het karakter van Enola Holmes. Haar broers Sherlock (Henry Cavill – Clark Kent in o.a. Man of Steel) en Mycroft (Sam Claflin van o.a. Me Before You en The Hunger Games) Holmes verlaten het ouderlijk huis al snel, waardoor Enola achterblijft met haar moeder Eudoria: Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange in Harry Potter!). Maar dat is allesbehalve eenzaam. Eudoria leert Enola alles wat ze moet weten in het leven – dus niet breien, haken en koken, maar vechten, pijl en boog schieten en strategisch denken. Tot ze 16 jaar wordt. Die dag is haar moeder spoorloos verdwenen zonder ook maar een afscheidsbrief. Althans, zo lijkt het. Enola’s broers betreden al gauw het toneel om Enola naar een welgestelde meisjesschool te sturen en van het gedoe af te zijn, maar daar zit zij natuurlijk niet op te wachten. In een verjaardagscadeau dat Eudoria nog voor haar achter heeft gelaten, ontdekt Enola een aanwijzing die naar de bestemming van haar moeder kan leiden. En zo begint haar zoektocht in het Victoriaanse Londen van de 20e eeuw.

Twijfelachtige opening

Natuurlijk ben ik hier, ondanks de fantastische casting, om eerlijk te zijn en te delen wat ik nou echt van de film dacht. De trailer had me er al voor gewaarschuwd, maar naïef als ik ben, dacht ik dat het speciaal voor de trailer zo gedaan was: Enola die regelmatig regelrecht de camera inkijkt en het publiek aanspreekt. Dat gebeurt dus niet alleen in de trailer, maar ook meteen in de eerste scène van de film, en later. Ben ik niet zo’n fan van. Maar on a second note: je went er snel genoeg aan en na een tijdje irriteert het niet meer. Toch is dit in mijn ogen eigenlijk het enige minpunt aan de film. De karakters zijn leuk, het acteerwerk is goed, het verhaal verloopt lekker snel en vooruit, je krijgt er ook wel een redelijke Sherlock Holmes-vibe van. Mysteries worden opgelost, puzzelstukjes vallen in elkaar en iedereen is iedereen te slim af. Toch kan de film niet tippen aan in mijn ogen de ‘echte’ Sherlock met Benedict Cumberbatch. Ik heb ook nog moeite om de fantastische Millie Bobby Brown te koppelen aan de oudere Enola Holmes, opgesloten in het gesticht. Hoe zal het ooit zover komen?

Al met al vind ik het een leuke film om even tussendoor te kijken, maar niet een die je oneindig lang bij zal blijven. Een vervolg zou ik dan ook absoluut niet vervelend vinden en zeker kijken, vooral om nog enkele onbeantwoorde vragen te verduidelijken. Wat vond jij van de film en wat is jouw voorkeur? Enola Holmes of de serie Sherlock?

Gepubliceerd door Ellen

Naast mijn dagelijkse bezigheden als contentspecialist, schrijf ik ook in mijn vrije tijd graag creatieve content. Daarnaast ben ik gek op dieren (ik begin het liefst mijn eigen kinderboerderij), Harry Potter, thee en pretparken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: