Rebecca

Met het verhaal en de cast van deze dramafilm is absoluut niets mis. Met het mysterie, de scenery en de kledij (feest voor het oog!) ook niet. Waarom heeft deze mooie film me dan toch niet helemaal gegrepen?

De nieuwe Mrs. de Winter

Laten we beginnen met waar de film over gaat. De rijke Maxim de Winter (Armie Hammer 😍😍😍) valt na het overlijden van zijn vrouw op een knappe, simpele ‘gezelschapsdame’ (Lily James 😍😍😍). Hun romance speelt zich af aan de Europese kust rond 1936 waar ze in een paar weken helemaal hoteldebotel op elkaar worden. Hun liefde wordt naar mijn mening goed opgebouwd; de eerste 20 minuten van de film zijn ontzettend sweet. Op het moment dat het personage van Lily James weer met haar werkgeefster op doorreis moet, vraagt Maxim haar ten huwelijk zodat hij haar daarna mee kan nemen naar zijn landgoed, ook wel Manderley genoemd. Waarom ik het personage van Lily James niet bij naam noem, vraag je je af? Omdat die in de hele film (én het boek waarop de film gebaseerd is) geen een keer genoemd wordt. Dat is niet zonder reden, want vanaf het moment dat ze aankomt op Manderley, wordt ze enkel nog Mrs. de Winter genoemd. Of ja, de ‘nieuwe’ Mrs. de Winter. Tot een jaar geleden was Maxim getrouwd met Rebecca, die onder mysterieuze omstandigheden om het leven is gekomen. Omdat alles in het hele verhaal draait om Rebecca, krijgt Lily’s personage nooit een voornaam!

Duister en mysterieus

Na de eerste 20 minuten van de film is de roze bril al snel verdwenen. Eenmaal op Manderley wordt Mrs. de Winter geplaagd door de afwezigheid (of aanwezigheid?) van Rebecca. Meteen voel je als kijker de enorme druk die op haar schouders ligt om in de voetsporen van de voormalige Mrs. de Winter te treden. Op dat moment begon ik me ook af te vragen of dit nou een enge film was of niet. De scènes zitten vol mysterie en spanning, waardoor je denkt dat er achter iedere hoek een schrikmoment schuilt. Gezien ik helemaal niet van horror of iets wat ook maar in de buurt daarvan komt houd, zat ik al snel vanonder een deken de rest van de film te kijken. Voor niets gelukkig, want horror was het absoluut niet, dus jullie kunnen jullie kussens in de hoek van de bank laten liggen. Maar een gezonde spanning was er wel. De echte uitdaging die Mrs. de Winter voor handen ligt, is het huis runnen en haar kersverse man betrokken houden terwijl hij haar niks wil vertellen over zijn overleden vrouw. Hoewel de film zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog afspeelt, begon ik me steeds meer af te vragen welke zelfrespecterende vrouw zich zo lang door haar man op zo’n manier zou laten behandelen – zelfs als het om een gevoelig onderwerp gaat als zijn overleden vrouw. Het werd zelfs zo erg, dat ik naarmate de film vorderde steeds kwader werd. Op een gegeven moment dacht ik zelfs: “I’d punch him in the f*cking face als hij zich zo bleef gedragen zonder me iets te vertellen.” Daarnaast wordt het leven haar ook nog eens zuur gemaakt door Mrs. Denver, de dame die ervoor zorgt dat alles op Manderley op rolletjes loopt. Het wordt al snel duidelijk dat zij niks van de vervangster van Rebecca moet hebben. Aan wiens kant staat ze eigenlijk?

Plottwist!

Precies op het moment dat je als kijker op ontploffen staat om de zoveelste onredelijke uitbarsting van Maxim, vertelt hij eindelijk de waarheid en begrijp je (enigszins) waar zijn gedrag vandaan komt. Het is zó’n giga plottwist, dat ik eigenlijk meteen de film opnieuw wilde kijken om te zien of ik zijn acties dan zou herkennen en begrijpen. De film laat je hierdoor uiteindelijk toch nog met een goed gevoel achter, maar zoals ik aan het begin al zei: ik miste toch nog iets. Ik denk dat het vooral ligt aan de passie die na de eerste 20 minuten volledig uit het huwelijk van Maxim en zijn nieuwe vrouw lijkt te zijn verdwenen. Heel anders dan wat ik van Armie Hammer als de prachtige Oliver uit Call Me By Your Name gewend ben.

Al met al vind ik deze dramafilm wel de moeite waard om te kijken (al is het maar om Armie, Lily en de fantastische fashion in de film). Wat vind jij, ben jij team Oliver of team Maxim?

Gepubliceerd door Ellen

Naast mijn dagelijkse bezigheden als contentspecialist, schrijf ik ook in mijn vrije tijd graag creatieve content. Daarnaast ben ik gek op dieren (ik begin het liefst mijn eigen kinderboerderij), Harry Potter, thee en pretparken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: